Someuupumus

Jos pyörität oman blogisi, tai muun yritystoiminnan kanssa sometilejä, olet ehkä joskus huomannut homman olevan kuormittavaa. Illalla vielä vilkaisu Instagramiin; onko maksettu mainos tuonut lisää seuraajia, ja jäätkin selaamaan fiidiä. Uni ei tule silmään, näytön valo on tehnyt jekkunsa aivoille.

Priorisoi

Muutama vinkki, kun some alkaa aiheuttaa liikaa päänvaivaa, harmia ja muu tekeminen kärsii:

Jos yrityksellä tai blogilla on monta sometiliä, karsi. Teemaan tai tuotteeseen sopimaton sometili ei kasva kuin ihmeen kaupalla ja ei näytä edes hyvältä pienellä seuraajamäärällä. Tuollaisen tilin voit poistaa syömästä resurssejasi. Esimerkiksi ruokablogille Twitter ei ole se kaikkein toimivin kanava. Seuraajamäärä ei ole tietenkään aina tärkeintä, mutta jos yhteydenottoja, tai käyntejä sivustolla ei sitä kautta tule, ei tili ehkä ole säästämisen arvoinen. Oman ruokablogin Twittertilin suljin Twitterin syksyisen omistajavaihdoksen yhteydessä viemästä liikaa ajatuksiani.

Toimimaton tai aikaa vievä sometili voidaan myös laittaa tauolle. Mainitse, että tili on tauolla, jotta se ei vaikuta lopahtaneelta. Saat harkinta-aikaa tilin sulkemiseen.

Jos elämäntilanne vaatii pitämään taukoa jostain tilistä, tai tileistä, senkin voit kertoa seuraajille itsellesi sopivalla tavalla. Tauko saattaa viedä mennessään muutamia seuraajia, mutta ei yleensä merkittävää määrää. Tämä on pienempi haitta, kuin lopahtaneelta vaikuttava tili, joka antaa väliinpitämättömän kuvan bloggaajasta tai yrityksestä.

Jos lopetat tilin käytön, mutta haluat säilyttää sen, tai sitä ei pysty poistamaan esim. Facebookin toimimattoman ominaisuuden takia, kerro että tili ei enää päivity ja kiitä seuraajia. Kerro mistä sinut tavoittaa jatkossa.

Ajankäyttö

Tee viikkosuunnitelma, paperille, tiedostoon tai vähintään omaan päähän ja pysy siinä. Käytä esim. viikon ensimmäiset päivät vaikkapa Instagramiin ja Facebookiin, ja loppuviikosta voit keskittyä vaikkapa LinkedIniin, joka on aika erityyppinen. Tai ihan miten omaan toimintaasi sopii. Ehkä haluat päivittää kaikki tilit samoin tavoin samalla hetkellä. Voit valita somepäivät ma-ti, ja loppuviikosta ei enää mitään. Postauspäiviksi voit valita myös ne, jotka kävijämäärien perusteella ovat parhaat julkaisupäivät. Selkeällä aikataululla kuitenkin vältät säntäilevän voimia vievän päivittämisen esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin. Rajoita työnantajan sometilien päivitys ja tarkkailu työaikaan.

Hyödynnä julkaisujen ajastusta. Saat illan tai viikonlopun vapaaksi. Myös päivitykset verkkosivulta sosiaaliseen mediaan voi automatisoida, mutta silloin et voi välttämättä kirjoittaa niihin erikseen johdantoja.

Moderointi

Herjaussuodatin Facebookissa auttaa välttymään joiltain törkykommenteilta . Aseta se sille tasolle, että vältyt kirosanoja sisältäviltä viesteiltä, näin vältyt suurimmalta osalta tarpeettomia möykkäämisiä. Suodatin löytyy ylläpitäjän työkaluista.

Sosiaalisessa mediassa on liikkeellä paljon erilaisia huijareita. Ns. rakkaushuijareitten huomiot kommenttikentissä kannattaa poistella. Viimeisimpiä kokeiluja kontaktien saantiin heillä on ollut kommentointi naisten kommenttien alle, kuinka eivät halua laittaa epäkohteliaasti kaveripyyntöä, mutta laittaisitko sinä minulle, koska vaikutat niin viehättävältä. Näitä laitetaan yleensä hieman iäkkäämmille naisille. Eivät oikein kuulu esim. ruokablogien kontekstiin, niin ne voi sieltä ihan surutta poistaa. Myös epäilyttäviä lainan ja rahoituksen tarjoajia on välillä kommenttiketjuissa liikkeellä. Ylläpitäjänä kannattaa laittaa joku huomio viestien poistamisesta esim. kiinnitettynä julkaisuna, niin vältytään ainakin vähän vastaavilta tulevaisuudessa.

Ergonomia

Huolehdi omassa toiminnassa itsellesi hyvät työvälineet. Pelkällä kännykällä tekeminen on haitaksi fysiikalle. Tee myös päätteellä niitä töitä, jotka siihen sopivat.

Ota ajoissa puheeksi työnantajan kanssa työpisteesi valaistus ym. ja työvälineet, ennen kuin alat voida huonosti. Hyvä työnantaja kuuntelee ja järjestää työolosi asianmukaisiksi.

Näillä eväillä joulun odotukseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s